Παρασκευή

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ

Στο Δροσοχώρι λειτουργεί ο παλαιότερος Πολιτιστικός Σύλλογος από το 1952. Από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα με στόχο την διατήρηση και την ανάδειξη της παράδοσης καθώς και την ενασχόληση των κατοίκων με κοινωνικές δραστηριότητες.
Το 1952 άρχισε να ωριμάζει η ιδέα που είχαν τότε οι νέοι να ιδρύσουν ένα Σύλλογο για να µπορούν µέσα από αυτόν να διοργανώνουν καλύτερα τις δραστηριότητες τους, έτσι λοιπόν οργάνωσαν τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτόπαιδων Δροσοχωρίου, με πρωτεργάτες τον δάσκαλο και την δασκάλα του χωριού µας τότε Λεωνίδα και Ελένη Τσαούση, τον γεωπόνο Χρήστο Παπαστυλιόπουλο αλλά και όλους τους νέους του χωριού.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας απαρτιζόταν από τους εξής:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒAΓΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΑΜΙΑΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΟΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
Σαν Σύλλογος άρχισε µε όρεξη τις δραστηριότητες µε πρώτο µέληµα την αξιοποίηση του χωριού, έτσι λοιπόν φτιάχτηκαν βρύσες µε προσωπική εργασία, διαµόρφωσαν την κεντρική πλατεία αλλά και δεντροφύτευσαν ορισµένες περιοχές του χωριού.
 Διοργάνωναν εκδροµές και θεατρικές παραστάσεις κυρίως κωμικές, έργα του κ. Δημήτρη Ψαθά αλλά και άλλων θεατρικών συγγραφέων. Το 1953 παρουσιάστηκε στο χωριό µας το πρώτο Θεατρικό έργο του Περσιάδη ‘Η Γκόλφω’. Ακολούθησαν όλα τα έργα του Περσιάδη (Ξάνθω, Σκλάβα, Αγαπητικός της βοσκοπούλας) και πλήθος άλλων θεατρικών έργων.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1969 μας απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο από την τότε Δ/ση του Υπουργείου Γεωργίας για την επιτυχή εκπλήρωση των υποχρεώσεων και την υποδειγματική δράση του Συλλόγου μας.
 

          Στην συνέχεια ο Σύλλογος μας µετεξελίχθηκε σε Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσοχωρίου και έτσι λειτουργεί µέχρι σήµερα.

Η ΑΔΕΡΦΟΤΗΣ ΜΠΙΖΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜ/ΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓ/ΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ 01-05-1984
Το 1978 οργανώθηκε το χορευτικό τµήµα του Συλλόγου μας όπου χάρη στους καλούς δασκάλους σηµείωσε µεγάλες επιτυχίες εκπροσωπώντας το χωριό µας σε πάρα πολλά µέρη της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό, αξιοσηµείωτο είναι ότι πρώτη φορά Ελληνικό χορευτικό συγκρότηµα έφθασε µέχρι την µακρινή Ιαπωνία.
Επίσης μεγάλη ήταν η έκπληξη του Ιαπωνέζικου χορευτικού που μας επισκέφτηκε στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις στις  24 Ιουλίου 2002  προσπαθώντας να μάθει τα μυστικά του παραδοσιακού Ελληνικού χορού. 

Ανατρέχοντας  στο παρελθόν, σκιαγραφούμε στιγμές της πορείας του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, αναπολούμε στιγμές επιτυχίας και κοινωνικής και πολιτισμικής ευημερίας καθώς το τμήμα Παραστάσεων του Συλλόγου έχει ταξιδέψει επίσης στην Ιταλία συμμετέχοντας στο ΧΧΙ FOLK FESTIVAL στο Salerno της Ιταλίας στις 16-17 Αυγούστου 1997 με επιτυχία κάνοντάς μας περήφανους.




 

Επίσης είχαμε την χαρά, την τιμή και τύχη σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 26 Ιουλίου 1998 να φιλοξενήσουμε το χορευτικό τμήμα της Ιταλίας στις τότε Πολιτιστικές μας Εκδηλώσεις 1998.
        











ΓΙΟΡΤΗ ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 2010

Σήμερα ο Σύλλογος μας περήφανος για την μακρόχρονη πορεία του και υπεύθυνος για το ανάλογο σε ποιότητα και διάρκεια μέλλον του, συνεχίζει με συνέπεια, προσπάθεια και πολύ μεράκι να πραγματοποιεί εκδηλώσεις κοινωνικού, ψυχαγωγικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα που στόχο έχουν την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και την συνέχεια της άρρηκτης σχέσης μας με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου με την συλλογική πρωτοβουλία όλων μας αναβιώνει έθιμα, συμμετέχει στις τοπικές γιορτές και στα πανηγύρια του χωριού, διοργανώνει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και φιλοξενεί ελληνικούς και ξένους χορευτικούς συλλόγους.

ΤΜΗΜΑΤΑ:


ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 
Υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Κατσουλίδη Γ. Αναστάσιο τα μουσικά προγράμματα των τμημάτων συμπεριλαμβάνουν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ:
  • Τμήμα δημοτικού, ηλικίας 5 εώς 11
  • Τμήμα γυμνασίου/λυκείου, ηλικίας 12 εώς 18
  • Τμήμα ενηλίκων, ηλικίας 18 και άνω
                                            ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
                      ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 
                      6949489872 ΚΑΙ 6949880150
Και τώρα:
ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΧΟΡΟΥ
  •   ΤΜΗΜΑ HIP HOP ΠΑΙΔΙΚΟ & ΕΦΗΒΙΚΟ
  •   ΖUMBA - ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
  •   ΓΙΟΓΚΑ - ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ  

ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ

Ιδιαίτερα πλούσια η ιματιοθήκη του Συλλόγου, η οποία περιλαμβάνει αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα από το Μουσείο Μπενάκη από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως:

- Τοπική ενδυμασία Δροσοχωρίου
- Στολές Δρυϊνουπόλεως
-Μακεδονίας
-Νήσων
-Τοπικές παιδικές
-Παιδικές Σαρακατσάνων

Τοπική ενδυμασία Δροσοχωρίου


 Στολές Δρυϊνουπόλεως


Στολές Νήσων

 
Τοπικές παιδικές  


 Στολές  Μακεδονίας

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η βαριά κληρονομιά μας, μας κάνει να βλέπουμε σε βάθος τους σκοπούς μας κυρίως όσον αφορά τη διατήρηση των ηθογραφικών παραδοσιακών στοιχείων σχετικών με τα ήθη και έθιμα του χωριού, την ψυχαγωγία των μελών και των συγχωριανών μας, την καλλιέργεια του πνεύματος αγάπης προς τις τέχνες και ιδιαίτερα το χορό, τη μουσική, το θέατρο και τα γράμματα καθώς και την ανάπτυξη πνεύματος συναδελφοσύνης και αλληλεγγύης στα μέλη του Συλλόγου μέσα στην προσπάθεια για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου μας.
Σκοποί του Συλλόγου μας είναι:
-Εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλα τα μέρη της Ελλάδας
-Διατήρηση ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας
 -Ανάδειξη του Δροσοχωρίου και του φυσικού του κάλλους καθώς και της γραφικότητας του
 -Συγκέντρωση πληροφοριών, γραπτών μνημείων και τοπωνυμίων του τόπου μας

Ως πολιτιστικό εργαστήρι, ελπίζουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους νέους και τα παιδιά μας ό,τι τους χρειάζεται για τη συνέχιση της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς μας, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία αυτού του τόπου, κρατώντας την φλόγα άσβηστη ώστε να μεταγγίζουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στην νέα γενιά.









Σύμφωνα με το τελευταίο Πρακτικό εκλογής το Διοικητικο Συμβούλιο  απαρτίζεται από:

26/09/2015 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κολιονάσιου Μαρίνα
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:Κατέρης Βασίλειος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Κατέρης Βασίλειος
ΤΑΜΙΑΣ: Κατέρη Ντορότα
ΥΠΕΥΘΥΝOΣ Υλ: Κολιονάσιος Σπυρίδων 
ΥΠΕΥΘΥΝΗ Εκδηλ.:Μπίστα Ευαγγελία
 ΥΠΕΥΘΥΝOΣ Δημ. Σχ. Κατέρης Χαράλαμπος
Σήμερα ο Σύλλογος μας, αριθμεί μέλη διαφόρων ηλικιών, περήφανος για την μακρόχρονη πορεία του και υπεύθυνος για το ανάλογο σε ποιότητα και διάρκεια μέλλον του, συνεχίζει με συνέπεια, προσπάθεια και πολύ μεράκι να πραγματοποιεί εκδηλώσεις κοινωνικού, ψυχαγωγικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα που στόχο έχουν την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και την συνέχεια της άρρηκτης σχέσης μας με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Η δράση μας δείχνει αυτό που λέγεται «κάθε φέτος και καλύτερα»!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011 - 26-27/07/2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011 - 26-27/07/2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011 - 26-27/07/2011
Επίσης με μεγάλη συμμετοχή των ηλικιωμένων του χωριού ιδρύθηκε πριν πολλά χρόνια και το κέντρο Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), και συνεχίζει, με μεγάλη παρέμβαση στην τοπική κοινωνία. 
Στην Γ΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία βρίσκεται επίσης και η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, Π.Α.Ο. Παντελεήμων Δροσοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου