Τρίτη

Καλλίεργον-"PAMVOTIS LAKE PROJECT"

 "Καλλίεργον" 

Η επιχείρηση πολιτισμού με τον διακριτικό τίτλο "Καλλίεργον" ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019. 


Η καλλιτεχνική συνεργασία της Χριστίνας Τζιάλλα (θεατρολόγος, καλλιτέχνιδα παραστατικών τεχνών, θεατρική συγγραφέας) και της Βασιλικής Κατέρη (εικαστικός) οδήγησε στη δημιουργία αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, κόρης και μητέρας, μέσα από το συλλογικό eureka momentum. 

Η Καλλίεργον συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσοχωρίου, στα πλαίσια του project

"PAMVOTIS LAKE PROJECT".

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Ένα Ζωντανό Μουσείο Μύθων, Θρύλων & Παραδόσεων

​ΙωάνΔρώμενα  |  Διαδρατική Μυθοπλασία  |  Παιχνίδι Ρόλων Ζωντανής Δράσης (LARP) 

 |  Γαστρονομική Βιωματική Εμπειρία  |  Συζήτηση  |  Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφικών Πορτρέτων 

 |  Εργαστήριο Foley Art 

Το 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ είναι ένα καινοτόμο, πολυαισθητηριακό φεστιβάλ της Καλλίεργον που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη στην πόλη των Ιωαννίνων.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών

Υποστήριξη φορέων:  

Κοινότητα Νήσου Δήμου Ιωαννιτών, Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου,Paguristas




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


21-22/01/2023 PAMVOTIS LAKE PROJECT  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΜΑΡΤΥΡΩΝ




ων) Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το 2ήμερο αφιέρωμα μνημόσυνοστις «Kαλλιμάρτυρες» του χθές και του σήμερα, 222 χρόνια μετά τον πνιγμό 17 γυναικών, 

μαζί με την κυρά Φροσύνη στη λίμνη Παμβώτιδα, στις 11 Ιανουαρίου 1801.



Συντονιστές δράσης: Βασιλική Κατέρη & Κωνσταντίνος Στάικος
Διοργάνωση: Η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon
και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 | Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου | 19.00 – 21.00
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 | Πλατεία Μαβίλη | 12.00 – 13.30

Φωτογραφία: Νίκος Δαλέζιος

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Τζιάλλα

Κατασκευή κοσμημάτων από ασημοκούφετα: Βασιλική Κατέρη
Η ψηφιακή καταγραφή της δράσης γίνεται, εθελοντικά, από τον Κωνσταντίνο Μάρκου

* Το «ασημένιο» κόσμημα παραπέμπει στην περίφημη αργυροτεχνία των Ιωαννίνων
.*Τα ασημοκούφετα τα χρησιμοποιούν να στολίζουν τα κόλλυβα στα μνημόσυνα.
* Στη φωτογράφιση συμμετείχαν εθελόντριες, κυρίως, από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων, και κάποιες από την πόλη των Ιωαννίνων.
* Οι φωτογραφίες των μικρών κοριτσιών έχουν αναρτηθεί στη σελίδα μας ύστερα από ενυπόγραφη γονική άδεια.

Στο πορτρέτα απεικονίζονται, αλφαβητικά, οι εξής γυναίκες: Βαλεντίνα Βαγενά, Ευαγγελία Καραγιώργου, Ράνια Θεοδώρα Λένη, Κωνσταντίνα Λιούζα, Κωνσταντίνα Λώλη, Σοφία Μάντζιου, Λαμπρινή Μελιγγιώτη, Κωνσταντίνα Παππά, Γεωργία Σιώζιου, Σωτηρία Σφαιρόπουλου, Ουρανία Τζιάλλα, Μαργαρίτα Τζίμα & τα μικρά κορίτσια: Κλεοπάτρα, Αναστασία, Ζωή.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου καλωσορίζει και στηρίζει την πρόταση της συγχωριανής μας Χριστίνας Τζιάλλα, Θεατρολόγο, Ηθοποιό-Performer, Θεατροπαιδαγωγό και Θεατρική Συγγραφέα και της επιχείρησής της Kalliergon.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η δράση «Pamvotis Lake Project» ξεκινάει από το «σπίτι της», το χωριό μας και μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να γίνουμε μπροστάρηδες σε ένα τέτοιο γεγονός με τέτοιες κοινωνικές προεκτάσεις.

O Δήμος Ιωαννιτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου στέκεται αρωγός σε σημαντικές δράσεις όπως η συγκεκριμένη που στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.


Η δράση αποτελεί το πρώτο μέρος μιας πολυδιάστατης δράσης, ευρείας κλίμακας, βασισμένη σε μια καινοτόμα ιδέα της Χριστίνας Τζιάλλα. Σχεδιάστηκε, και συνεχίζει να σχεδιάζεται, για την στην πόλη των Ιωαννίνων, με επίκεντρο τη λίμνη Παμβώτιδα. Η σπονδυλωτή αυτή καλλιτεχνική δράση έρχεται να διαταράξει τα, κάθε άλλο παρά λιμνάζοντα, νερά της λίμνης, με σκοπό να γίνει θεσμός. Βασίζεται σε μελετημένες μορφές κι εκφάνσεις τέχνης και επικεντρώνεται, κυρίως, στο θέατρο, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία. Αξιοσημείωτες είναι και οι αναφορές στην τοπική γαστρονομία και τη φημισμένη αργυροτεχνία.

Το συνολικό project βασίζεται σε δύο κύριους άξονες πλαισιωμένους από επιμέρους καινοτόμες δράσεις. Ο ένας άξονας αφορά σε μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας πορτρέτων. Το θέμα, η παρουσίαση και ο τρόπος διάδρασής της είναι αυτά που την κάνουν πρωτοφανή και μοναδική. Ο άλλος άξονας, αφορά σε μια καινοτόμα ξενάγηση, μια δραματοποιημένη βιωματική ξενάγηση, που βασίζεται στη δημιουργία ατμόσφαιρας και τη διάδραση με το κοινό.

Το «Pamvotis Lake Project» αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, ένα νέο ανταγωνιστικό προϊόν πολιτισμού και τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον λογοτεχνικό ή λόγιο τουρισμό, αναπόσπαστο μέρος της άυλης  πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι καιρός να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο σε ένα ακόμη σημαντικό ταυτοτικό στοιχείο αυτού του τόπου, ένα από τα μεγαλύτερα brand του, που δεν είναι άλλο από τη "Λίμνη της Κυρά Φροσύνης"!

Για να γεννηθεί ξανά η ιστορία, οι μύθοι και οι θρύλοι του τόπου, θα πρέπει να αποκτήσουν φωνή και ζωντάνια. Να αναδειχθούν τα «μυστικά» των γεγονότων εκείνων, μέσα από τις σιωπηλές πέτρες και τα αιωνόβια δέντρα, μεταφέροντάς μας στην ατμόσφαιρα της εποχής και την γοητεία που κρύβουν κάποια ανεξερεύνητα σημεία μιας ιστορίας. Αυτό που χωρίζει το σήμερα από το χθες είναι μόνο η επιφάνεια του γλυκού νερού της λίμνης. Συνδετικός κρίκος αιώνων λοιπόν είναι το ίδιο της το νερό, αφού- ως γνωστόν- τα νερά της λίμνης δεν ανανεώνονται. Οι βάρκες, διαγράφοντας μια πορεία στα νερά της, στην νοητή γραμμή από τα χνάρια τους, γράφουν παράλληλα και τόσες ιστορίες αιώνων! Ιστορίες, που οι άγραφοι κανόνες του νερού και της προφορικής παράδοσης τους προσδώσανε διαστάσεις «ιστορικών μύθων» πηγή: https://el.kalliergon.com/pamvotis-lake-project?fbclid


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου