Πέμπτη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Μια εξαιρετική θεατροχορευτική παράσταση, δουλεμένη με τo μεράκι και την αγάπη των συντελεστών της, παρακολούθησαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 9:00μ.μ. όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του Δροσοχωρίου.
Τα τμήματα παραδοσιακού χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου ταξίδεψαν το κοινό με μια παράσταση άψογα δομημένη με αρχή μέση και τέλος. Το θέμα παλιό αλλά και τόσο επίκαιρο στις μέρες μας, ο πόνος της ξενιτιάς και η αγωνία της μάνας για το παιδί της που είναι στα ξένα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου και η Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου  παρουσιάσαν μια εκπληκτικά δουλεμένη παράσταση γεμάτη σκηνές με πόνο, χορούς, πολυφωνικά τραγούδια, νοσταλγία...
 O σκηνoθέτης της παράστασης κ. Άγγελος Ντίλιος εκπληκτικός, καθοδήγησε όλους τους ηθοποιούς με εμπειρία και πείρα και δημιούργησε μια θεατρική διασκευή που έκανε ιδιαίτερη και ξεχωριστή την παράσταση.
Μια παράσταση η οποία στάθηκε σε ένα αξιοπρεπέστατο ύψος χάρη στην πολύ καλή δουλειά των ηθοποιών που αξίζουν όλοι τους συγχαρητήρια. Με τα χορευτικά ταξιδέψαμε στα χρόνια της ξενιτιάς με την εξαιρετική δουλειά του κ. Άκη Τζελέτα στη διδασκαλία του χορού.
Καταχειροκροτήθηκε και φάνηκε πως ο Σύλλογος έγινε 'ένα' με την αγάπη, το στόχο και τη συλλογική προσπάθεια των μελών του, όπως τόνισε η προέδρος του Συλλόγου Μαρίνα Κολιονάσιου.

Θεατρική -χορευτική παράσταση
......Βαρύτερα ειν' τα ξένα....

Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία : Άγγελος Ντιλιος
 Διδασκαλία χορού : Ακης Τζελετας

Παίζουν:
Ελπίδα Θεοχαρη : Κακω Μητραινα
Αλίκη Σταικου : Μανα
Μαίρη Κατερη : Μανα
Νίνα Κλιτσιναρη : Καφετζού
Βάσω Κολιονασιου :Αφηγήτρια
Ρένα Τσιωνη :επίτροπος
Ευαγγελία Μπιστα, Κατερίνα Κατερη, Ματίνα Τζιαλλα, Ηλέκτρα Καρβουνη Καρατζά, Νεφέλη Τσαπαρλη, Αγγελική Τσιωνη : αφηγητριες
Μαρίνα Κολιονασιου, Όλγα Φωτου, Σάσα Τρουμπουκη και όλες.......γυναίκες του χωριού
Θόδωρος Κατερης :Μετανάστης- Χωρικός
Κώστας Κολιονασιος : Μετανάστης- Χωρικός
Τάσος Βασιλείου : Χωρικός- Γιος- Μετανάστης
Βασίλης Κλιτσιναρης : Χωρικός- Γιος- Μετανάστης
Μπάμπης Κατερης : Παππάς- Μετανάστης- Χωρικός
Σπύρος Κολιονασιος : Χωρικός

 ΘΕΜΑ "......Βαρύτερα ειν' τα ξένα.... ".

Και μόνο παραθέτοντας ορισμένους από τους γνωστούς στίχους αυτών των τραγουδιών μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι σήμαινε για τους Έλληνες, ως ακόμη και των λίγο προηγουμένων ετών η Ξενιτιά.
Τόσο για αυτούς που έμεναν πίσω καρτερώντας και ελπίζοντας για χρόνια αλλά και για αυτούς που έφευγαν για το άγνωστο μέσα από μύριους κινδύνους και κακουχίες, ζώντας με τις αναμνήσεις και νοσταλγώντας το "νόστιμον ήμαρ", τη γλυκιά μέρα γυρισμού στον τόπο που καθένας γεννήθηκε και μεγάλωσε.
"Την ξενιτιά, την γυμνωσιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα", "Ο ξένος εις την ξενιτιά, πρέπει να βάνει μαύρα, για να ταιριάζ’ η φορεσιά με της καρδιάς τη λαύρα" αλλά και «Η ξενιτιά κι ο θάνατος αδέλφια ελογιούνται».
Το δημοτικό τραγούδι προσεγγίζει με διάφορους τρόπους την Ξενιτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.  στην Ήπειρο κυριαρχεί ο αβάσταχτος πόνος για αυτόν που φεύγει, ίσως για πάντα, στη Θράκη συναντάται μεγάλος αριθμός τραγουδιών για τη νέα που θα παντρευτεί μακριά, στα νησιά καλείται συχνά η θάλασσα να είναι ο αγωγός του μηνύματος στον ξενιτεμένο αλλά και ο κύριος υπεύθυνος για το αν θα μπορέσει να γυρίσει ασφαλής κ.α..Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η παρουσία χορευτών της Παράστασης.








































προσεχώς video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου