ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ανάμεσα στα πολλά και μεγαλόπνοα σχέδια του Συλλόγου μας συγκαταλέγεται και η συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων σε θεατρικές παραστάσεις.

Η συνεχής ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης του Συλλόγου μας, η αγάπη μικρών και μεγάλων για το θέατρο, η προσφορά και παρουσίαση αξιόλογων Θεατρικών Παραστάσεων από το 1953 στο χωριό μας, η ανάγκη των δημοτών ουσιαστικής επαφής με την θεατρική παιδεία και τέχνη αλλά και η στήριξη, ηθική και υλικοτεχνική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δυναμώνουν όλο και περισσότερο το θεσμό ώστε να δουλεύουμε όλοι ομαδικά χαρίζοντας πανέμορφες θεατρικές βραδιές.

Τακτικά (μια ανά δυο έτη) ανεβάζουμε θεατρικές παραστάσεις είτε από μαθητές, μέλη του συλλόγου, είτε από ενήλικες και θεατρικές ομάδες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τελευταία χρόνια:

 ΚΩΜΩΔΙΑ “ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ” του Αριστοφάνη (από το εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου)
 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΤΟ ΤΑΒΛΙ” ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΕΧΑΪΔΗ (από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΘΕΑΤΡΟ “ΛΟΓΟΣ”)
 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΜΑΝΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΜΑ”του Γιώργου Διαλεγμένου

 
ΕκκλησιάζουσεςTμήμα ενηλίκων Πολ. Συλ. Δροσοχωρίου
ΕκκλησιάζουσεςTμήμα ενηλίκων Πολ. Συλ. Δροσοχωρίου
2016  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου παρουσιάζει την
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 στις 9:00μ.μ.
στην πλατεία του χωριού
την θεατρική -χορευτική παράσταση
......Βαρύτερα ειν' τα ξένα....

Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία : Άγγελος Ντιλιος
 Διδασκαλία χορού : Ακης Τζελετας

Παίζουν:
Ελπίδα Θεοχαρη : Κακω Μητραινα
Αλίκη Σταικου : Μανα
Μαίρη Κατερη : Μανα
Νίνα Κλιτσιναρη : Καφετζού
Βάσω Κολιονασιου :Αφηγήτρια
Ρένα Τσιωνη :επίτροπος
Ευαγγελία Μπιστα, Κατερίνα Κατερη, Ματίνα Τζιαλλα, Ηλέκτρα Καρβουνη Καρατζά, Νεφέλη Τσαπαρλη, Αγγελική Τσιωνη : αφηγητριες
Μαρίνα Κολιονασιου, Όλγα Φωτου, Σάσα Τρουμπουκη και όλες.......γυναίκες του χωριού
Θόδωρος Κατερης :Μετανάστης- Χωρικός
Κώστας Κολιονασιος : Μετανάστης- Χωρικός
Τάσος Βασιλείου : Χωρικός- Γιος- Μετανάστης
Βασίλης Κλιτσιναρης : Χωρικός- Γιος- Μετανάστης
Μπάμπης Κατερης : Παππάς- Μετανάστης- Χωρικός
Σπύρος Κολιονασιος : Χωρικός

 ΘΕΜΑ "ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ....".
Και μόνο παραθέτοντας ορισμένους από τους γνωστούς στίχους αυτών των τραγουδιών μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι σήμαινε για τους Έλληνες, ως ακόμη και των λίγο προηγουμένων ετών η Ξενιτιά.
Τόσο για αυτούς που έμεναν πίσω καρτερώντας και ελπίζοντας για χρόνια αλλά και για αυτούς που έφευγαν για το άγνωστο μέσα από μύριους κινδύνους και κακουχίες, ζώντας με τις αναμνήσεις και νοσταλγώντας το "νόστιμον ήμαρ", τη γλυκιά μέρα γυρισμού στον τόπο που καθένας γεννήθηκε και μεγάλωσε.
"Την ξενιτιά, την γυμνωσιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα", "Ο ξένος εις την ξενιτιά, πρέπει να βάνει μαύρα, για να ταιριάζ’ η φορεσιά με της καρδιάς τη λαύρα" αλλά και «Η ξενιτιά κι ο θάνατος αδέλφια ελογιούνται».
Το δημοτικό τραγούδι προσεγγίζει με διάφορους τρόπους την Ξενιτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.  στην Ήπειρο κυριαρχεί ο αβάσταχτος πόνος για αυτόν που φεύγει, ίσως για πάντα, στη Θράκη συναντάται μεγάλος αριθμός τραγουδιών για τη νέα που θα παντρευτεί μακριά, στα νησιά καλείται συχνά η θάλασσα να είναι ο αγωγός του μηνύματος στον ξενιτεμένο αλλά και ο κύριος υπεύθυνος για το αν θα μπορέσει να γυρίσει ασφαλής κ.α..
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η παρουσία χορευτών της Παράστασης.ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2018: ΒΡΟΝΤΑΚΗΔΕΣ & ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΔΕΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018   Στο ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ. 

‘’Την Κρήτη με τα Γιάννενα ενώνει η αγάπη,
μα μήπως ο προπάππους του προπαππού του παππού, δεν είχε βγάλει άκρη;;;
και προτίμησε το μίσος από την αγάπη;;;
Το παλικάρι θα χορεύει τσάμικο;; H’ μήπως πεντοζάλη;;
Η ιστορία είναι σε όλους μας γνωστή…
αλλά οι Βροντάκηδες με τους Γιανιώτηδες,
θα γράψουν τη δική τους…

Οι συντελεστές της παράστασης 25 ΗΘΟΠΟΙΟΙ , 30ΧΟΡΕΥΤΕΣ , ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΛΛΑΡΙΤΩΝ «Η ΠΙΝΔΟΣ»

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΚΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ
 
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΦΩΤΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: Παππάς ,ΜΙΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Νομάρχης ΜΠΙΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: Χοροφύλακας, ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: Χοροφύλακας, ΚΑΤΕΡΗ ΑΝΝΥ: Πρόεδρος, ΤΣΩΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Νεράιδα, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΑΣΟΣ: Παλικάρι, ΤΣΙΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Σκανταλάκης, ΚΑΤΕΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Μαθιός, ΤΑΤΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: Μανωλιός, ΚΑΤΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: Βροντάκης ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Γιαννιώτης ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ: Λενιώ, ΚΛΙΤΣΙΝΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ: Συμπέθερος ΣΤΑΙΚΟΥ ΑΛΚΥΟΝΗ: Μαριγώ , ΚΑΤΕΡΗ ΜΑΙΡΗ-ΘΕΟΧΑΡΗ ΕΛΠΙΔΑ: θείες ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: συμβολαιογράφος  ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: προξενήτρα, ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ ΣΑΣΑ-ΤΣΑΤΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΚΑΤΕΡΗ ΑΝΝΥ: ερωμένες ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ-ΚΑΤΕΡΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ-ΠΑΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: κάτοικοι, ΝΤΕΚΟΥΜΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝA: ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ-ΣΕΡΓΙΑΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ- ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΟΦΙΑ-ΣΕΡΓΙΑΝΙΤΗ ΒΕΝΙΑ: παιδιά
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΖΟΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΛΩΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ ΤΑΣΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΙ : ΓΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ HXHTIKA: ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ
 
Το 1952, ιδρύθηκε στο Δροσοχώρι ένας από τους παλαιότερους Πολιτιστικούς Συλλόγου με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικών δράσεων και τη διατήρηση παραδοσιακών εθίμων. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας εκπροσώπησε το χωριό μας σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό, όπως Ιαπωνία, Ιταλία, Τουρκία και Μαυροβούνιο. Ο σύλλογος μας με τη συλλογική πρωτοβουλία όλων μας, αναβιώνει έθιμα και διοργανώνει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η βαριά κληρονομιά μας, μας κάνει να βλέπουμε σε βάθος τους σκοπούς μας, κυρίως όσων αφορά τη διατήρηση των ηθογραφικών παραδοσιακών στοιχείων σχετικά με τα ήθη και έθιμα του χωριού, την ψυχολογία των μελών και των συγχωριανών μας, την καλλιέργεια του πνεύματος αγάπης προς τις τέχνες και ιδιαίτερα το χορό, τη μουσική και το θέατρο, κρατώντας τη φλόγα άσβηστη ώστε να μεταγγίζουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στη νέα γενιά.

http://drosoxori-ioannina.blogspot.com/2004/09/blog-post.html